28 Ekim 2016 Cuma

Kurumsal Olmayan Firmalar ve Mobbingle Mücadele Etmenin Yolları


Bu konuda detaylı olarak anlatıma başlamadan önce mobbing kelimesinin tanımını yapmakta fayda görüyorum .

Mobbing, bir grup insanın, bir kimseye veya başka bir gruba sosyal kabadayılık yapması. Latince kökenli sözcük; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamlarına gelir. En iyi ifade eden anlamıyla yıldırma veya iş yerinde psikolojik terör anlamlarıdır.

Tanımımız yapıldığına göre artık asıl konumuza dönebiliriz. 

Mobbing sadece kurumsal olmayan firmalarda karşılaşacağınız bir tabir değildir. Bir oranlama yapacak olursak kurumsal firmalara göre 1'e 10'luk bir oranla karşılaşabiliriz. Bu sebeble mobbing konusunu da bu konu ile beraber alma gereği duydum. Öncelikle bir sosyolog olmadığımı belirtmeliyim. Burada size bilimsel boyutta bilgiler vermek yerine kendi tecrübelerimden ve gözlemlerimden faydalanarak bilgi vermeyi daha uygun görüyorum. 

Kurumsal olmayan firmalarda karşılaşacağınız sorunları elimine etmek için yolun başında doğru kararlar vermeniz gerekebilir. Aksi takdirde değiştiremeyeceğiniz bir dizi olumsuzluk ileride geri dönemeyeceğiniz zorluklara sebeb olabilir ve çıkmaz yollara girmenize neden olur. 

"İyi bir başlangıç huzurunuz için elzemdir."


Gözlem Yapın 

Yeni bir iş yerine girdiğimizde ilk yapmamız gereken gözlem yapmaktır. Çevrenizi gözlemleyip  davranışlarınızı bu şekilde şekillendirerek bulunduğunuz ortama uyuma sağlamak başlangıçta yapabileceğiniz tek şey diyebiliriz. Bir süreyle sınırlandırıp yanlış yönlendirmeler yapmak istemem. Uyum kurum ve kişilere göre değişkenlik gösterebilir. 

Göze Batmayın 

Firmanızda işe yeni başladınız ve insanlar siz farketmesenizde sizi gözlemliyor olucak. Onlar sizi gözlemlerken göze batmak çok isteyeceğiniz bir durum olmayacaktır. İş yerinde çok yenisiniz ve hiç kimseyle rekabete hazır değilsiniz. Bunu yapacak gücünüz varsa bile sizi boş yere yıpratacaktır. Gözlemlerinizi yaptınız , çevreyi tanımaya çalıştınız. Tamamen hazır olabilmeniz için fabrikanızdaki mühendislik alanında sizi ilgilendiren konulardaki eksik olduğunuz konularda kendinizi geliştirmeniz gerekir. Tecrübeli bir mühendis bile farklı bir sektöre girdiğinde uyum aşamasından geçer. 




Firmanızı yaklaşık olarak 3 aylık bir sürede yeterince tanıma fırsatına sahip olursunuz. Kendinizi hazır hissedene kadar sadece üzerinize vazife olan konularda görevinizi başarılı bir şekilde tamamlamanız gerekir. Bu süre zarfında kesinlikle söylenenleri yapmalı ve kimseyle ters düşmemeye dikkat etmelisiniz. Yeterince donanım kazandığınızı düşündüğünüz anda işler sizin bilginizle orantılı olarak lehinize işlemeye başlayacaktır. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder